Прослава Дана школе - Језик је богова дар

Драги ученици, наставници и пријатељи Филолошке гимназије, 

Обавештавамо вас да ће се свечана академија Језик је богова дар поводом Дана школе одржати у уторак, 23. априла 2019, у свечаној сали Руског дома, са почетком у 18 часова. 

Прочитај више

Најновије вести

Филолошки сусрети у Карловачкој гимназији

Као и претходне године, Карловачка гимназија је била домаћин Филолошких сусрета који су одржани 17. и 18. априла 2019. године. Сусрети су прилика да колеге и ученици филолошких и сродних гимназија размене искуства, знања и интересовања о посебним питањима филолошких наука.

Прочитај више

Промоција књиге Антологија класичне књижевности Источне Азије

Некада ученик групе за јапански језик Филолошке гимназије, а сада стипендиста Владе Јапана, Матеја Матић, обрадовао нас је првим издањем свог превода одабраних дела књижевности Далеког истока, као и својом одлуком да промоција издања буде одржана управо у просторијама Филолошке гимназије.

Прочитај више

Изложба Амбасаде Мексика и Руског дома у част Фриде Кало 

Ученици шпанске групе трећег и четвртог разреда су у пратњи професорке Тијане Мијалковић присуствовали отварању изложбе „Дијего и Фрида: осмех на пола пута" коју је Амбасада Мексика организовала у Руском дому 5. априла 2019.

Прочитај више

Одличан успех ученика Филолошке гимназије на Републичком такмичењу из страних језика

У суботу и недељу, 6. и 7. априла, одржана су републичка такмичења из енглеског језика и француског, руског, немачког, италијанског и шпанског језика. Ученици Филолошке гимназије такмичили су се и у специјалној и у општој категорији и освојили укупно 19 награда.

Прочитај више

Ученици са Сицилије у узвратној посети ученицима Филолошке гимназије

Од 31. марта  до 06. априла 2019. године гости наше школе били су ученици и професорке Гимназије „Галилео Галилеј“ из Катаније, у узвратној посети, у оквиру још једне међународне размене коју је организовала Филолошка гимназија.

Прочитај више

Наша издања

Број 144, Б

Овај зборник сачињавају саопштења са научног скупа Новица Тадић у контексту српског песништва

Успешни ученици

Јелена Симић је била ученица француског одељења Филолошке гимназије. У току свог четворогодишњег школовања Јелена се истицала изузетним успехом из свих предмета.

Видео галерија

Међународне дипломе

Subscribe to Филолошка RSS