Ученички парламент

ЦРВЕНИ КРСТ У НАШОЈ ШКОЛИ

У петак, 18. маја 2018. године, у Филолошкој гимназији, Ученички парламент организовао je предавање о пружању прве помоћи. Координатори предавања су били волонтери Црвеног крста Савски венац и нашим ученицима су показали основне кораке ове корисне технике. Предавању је присуствовало преко 50 ученика који су желели да стекну основне вештине пружања прве помоћи како би помогли особама у невољи. Ученици су били одушевљени и задовољни овом кратком радионицом, као и опремом коју су волонтери користили.

Прочитај више

ЕВРОПСКИ ПАРЛАМЕНТ МЛАДИХ

У четвртак, 15. марта 2018, одржано је предавање Европског парламента младих (European Youth Parliament) у нашој школи. Ова невладина и непрофитна оранизација окупља младе из читаве Европе и подстиче их на аргументовано размишљање и дискутовање о различитим проблемима са којима се сусрећe Европска унија данас. Презентацију је одржала Катарина Лазић, представница Маркетиншког сектора тима комуникација Европског парламента младих, иначе ученица наше гимназије.

Прочитај више

ХУМАНОСТ НА ДЕЛУ!

Ученички парламент Филолошке гимназије покренуо је, и ове године,  хуманитарну акцију прикупљања зимске одеће, обуће и играчака за штићенике Свратишта за децу улице у Крфској, као и за Установу за децу и младе у Сремчици.  Акција траје од 27. новембра до 23. децембра, а потом ће представници парламента за предстојеће празнике посетити децу у Сремчици  и уручити им пакетиће. Због преко потребне зимске гардеробе Свратишту за децу улице, представници Ђачког парламента однели су у уторак, 5. 12. 2017, један део прикупљене помоћи (зимску гардеробу и обућу).

Прочитај више

САЈАМ ОБРАЗОВАЊА

Ђачки парламент Филолошке гимназије ове године први пут је дошао на идеју да се организује Сајам образовања у нашој школи, осмишљен тако да наши бивши ђаци (сада већ свршени студенти, студенти или запослени у разним областима) пренесу своја искуства ученицима трећег и четвртог разреда и тако им помогну да изаберу своје будуће занимање.

Прочитај више

ХУМАНОСТ НА ДЕЛУ

Ученички парламент Филолошке гимназије организовао је у Филолошкој гимназији, 23.октобра 2017, након наставе, у вечерњим сатима, хуманитарну представу „Три гвинеје“.

Представа-есеј „Три гвинеје“ сценска је адаптација првог дела истоименог есеја, једног од последњих радова Вирџиније Вулф, са додатом поезијом песника Вилфреда Овена. Пред почетак Другог светског рата, одговарајући на питање пријатеља: „Како жене могу да помогну да се спречи рат?“, у поменутом есеју Вирџинија Вулф анализира друштвени положај жена и моћ коју оне имају у друштву.

Прочитај више

РАЗМЕНА УЏБЕНИКА

У суботу, 9. септембра 2017, од 10 до 15 сати, први пут је у нашој школи организована акција размене уџбеника, и то на иницијативу Ђачког парламента. Акција је била више него успешна и показала се као веома корисна и практична за наше ученике и њихове родитеље. Организациони одбор ове акције (управа Ђачког парламента) ништа није препустио случају. Направили су детаљну анализу, која је показала да је размени уџбеника присуствовало око 250 посетилаца, што ученика, што њихових родитеља. Већина је пронашла оно што је тражила, а размењена су, поред уџбеника, и искуства, знања, савети.

Прочитај више

ЕВРОПСКИ ПАРЛАМЕНТ МЛАДИХ У НАШОЈ ШКОЛИ

У петак, 3. марта 2017, одржано је предавање Европског парламента младих (European Youth Parliament) у нашој школи. Ова невладина и непрофитна оранизација окупља младе из читаве Европе и подстиче их на аргументовано размишљање и дискутовање о различитим проблемима са којима се сусрећe Европска унија данас. Презентацију је одржала Зоја Милованчевић, представница Академског сектора тима комуникација Европског парламента младих, иначе ученица Треће београдске гимназије.

Прочитај више

КАРАОКЕ ВЕЧЕ У ФИЛОЛОШКОЈ ГИМНАЗИЈИ

„Један лево, десно два, један напред, назад сад и мјешај“, познат је увод песме Фламингоса Луди летњи плес. Но, Јана и Петар, наши водитељи, почели су караоке журку Лудим филолошким плесом, чиме су бројну публику насмејали и опустили пред незабораван остатак вечери.

Прочитај више