Дани Београда 2018

И ове године ученице Филолошке гимназије придружиле су се Данима Беорада са својим стваралаштвом. Манифестација је одржана у петак, 19. априла на Калемегданском парку. Изворне српске песаме и извођење песме Алексе Шантића, Лазе Костића и Јована Јовановића Змаја, које су ученице ове школе певале на студијском путовању Путевима српског романтизма, уз професорку Мирјану Стакић Савковић, на овој манифестацији имала је прилику да чује и шира јавност.
Поред музичких талената посетоци Калемегдана уживали су и уз поезију из креативне радионице професорке Леле Росић.
Представљање Филолошке гимназије отворено је изворном песмом Густа ми магла,  коју су извеле Маша Ситарица, Емилија Пантић и Даница Ташић.
Наша школа показала је и да негује беседништво на часовима реторике. Део беседе Истина се углавном види, али се ретко кад чује, награђене на 6. БЕОПС-у, говорила је матуранткиња Исидора Ичелић.
Прошлогодишња ученица генерације Јана Петровић Београђанима се представила пригодном песмом Ламент над старим врапцем, као и песмом Моја страдалница.
Уследио је наступ Данице Ташић, која је отпевала Шантићеве стихове – песму Крадем ти се у вечери, а поетски блок настављен је песмама Миње Лазарески Свирачу београдских улица и Калемегданска тврђава.
Поезију је још једном „сменила“ песма, када је Емилија Пантић отпевала изворну песму Билбил пиле, на шта се надовезала и
Милица Арбутина, говорећи своје песме Круг двојке и Наш април у Београду.
У свет маште, далеко и од јаве и од сна, посматраче је одвео глас Бојане Андрић и звуци гитаре Теодоре Радовановић са Лазином песмом Међу јавоми мед сном.
Ван овог света био је и наступ Ане Граовац, која је говорила 2. песму из свог циклуса Сфумато, као и песме Калуп и Паралелни светови.
Бојана Андрић и Теодора Радовановић, још једном су оплемениле наступ наше школе, овај пут звуцима песме Песмо моја, а уследилеа је песма Данице Ташић Једне зиме у Београду, награђена на Лимским вечерима поезије.
Програм је завршен изворном песмом Заспо Јанко, у изведби Маше Ситарице, Емилије Пантић и Данице Ташић.