Право писмо, не мејл: Јапанац се дирљиво захвалио Филолошкој гимназији на помоћи након цунамија!

Јапанац Даисуке Јокојама одлучио је да напише писмо захвалности Филолошкој гимназији и њеним ученицима на подршци коју су пружили својом акцијом прикупљања помоћи Јапану након разорног земљотреса праћеног цунамијем. Прочитајте ово једноставно, а тако дирљиво писмо и почећете поново да верујете у солидарност која не мари за границе.

Фотографија настала током ове акције ученика Филолошке гимназије (Аутор: Бранимир Миловановић)
 
У доба Интернета, када је “преко жице“ наизглед све доступно, оно што све чешће недостаје међу људима јесте искрена солидарност која је одувек превазилазила физичку удаљеност и културолошке разлике. Међутим, када вам се на друштвеним мрежама много тога учини “фејк“ или “урађено с неким скривеним мотивом“, схватите да је заправо све на људима и ономе што у себи заиста носе. Профили људи су, када се привид обрише, исти – оно пред огледалом и ово онлajн једнаки су (барем би требало!). 
 
А да у праву људску доброту, која увек изазива једнако добру реакцију, увек треба веровати доказ је и писмо које је данас стигло на адресу београдске Филолошке гимназије (скен писма на крају текста).Да, ово је право писмо, писано руком, на папиру. Није мејл! Па, већ сама та чињеница је доказ да иза њега стоји права захвалност и љубав човека према човеку. 
 
Аутор овог писма је млади Јапанац Даисуке Јокојама кога је на овако дирљив чин мотивисао видео клип који је пронашао на YouTube. У видеу аутора Михаила Jамасакија Вукелића (видео погледајте испод), представљена је акција скупљана помоћи Јапану након разорног цунамија, коју су заједничким снагама организовали ученици и професори Филолошке гимназије из Београда, заједно са удружењима “Сакурабана“ и “Тагаи“, а уз подршку бројних Београђанки и Београђана.
Видео се зове Омоиyари, што, како нам каже професорка Саморан, значи саосећање, разумевање.
 
Даисуке је одлучио да се писмом захвали у име свих Јапанаца којима је несебична помоћ из Београда помогла, а понајвише молитве упућене грађанима након стравичног земљотреса праћеног јаким цунамијем. Даисуке се потрудио да своје писмо напише на српском језику, ћирилицом, а чак се и веома слатко извињава ако је случајно употребио неки “непристојни израз“.
 
- Јапан је обновљен захваљујући вашој подршци и молитвама. Никада нећу заборавити подршку свих вас. Пуно вам хвала - пише поред осталог Даисуке у свом писму које је јутрос освануло у поштанском сандучету Филолошке гимназије. 
- Ученици су правили оригами ждралове и делили их, а људи су остављали симболичан новац. На крају смо скупили 119.000 динара помоћи за унесрећене грађане Јапана - каже професорка Саморан о акцији коју су 19. марта 2011. организовали ученици Филолошке гимназије, а која је забележена на видео клипу који је дирнуо Јапанца.
Ученицима који су учестовали у овој акцији, писмо је одмах показала професорка јапанског језика у Филолошкој гимназији Маргарета Саморан, која за портал Nadlanu.com каже:
 
- Све што ја знам о томе је да је он гледао видео на YouTube каналу који говори о подршци коју су организовали Филолошка гимназија, Сакурабана, Тагаи и Београђани недељу дана после цунамија који је задесио Јапан.
 
Писмо њиховог новог пријатеља из Јапана – Даисукеа, дирнуло је и професорку и њене ученике, па нам она даље каже:
 
- Ученици су одмах почели да пишу одговор на јапанском, тако да ћемо писмо овом младићу послати ускоро.
 
Хиљаде и хиљаде километара налазе се између Србије и Јапана, али ево још једног доказа да права солидарност не познаје границе. И, очигледно, писма писана руком се враћају “у моду“. Уосталом, има ли шта присније од писма или разгледнице зачињених искреном емоцијом? 
Видео можете погледати овде:  
 
 
 А ево и писма нашег пријатеља из Јапана