У холу Филолошке гимназије постављена изложба фотографија вајарских радова Вјачеслава Кликова

Вјачеслав Кликов - руски вајар

 

   Вјачеслав Кликов родио се у селу Мармижи у Курској области 1939. године. Завршио је Московски уметнички универзитет „В.И Суриков“, на одсеку за монументално вајарство. Популарност је стекао вајарском поставком у  Централном дечијем  музичком позоришту и фигуром „Бога трговине“ у Центру за међународну трговину у Москви.

Кликов је био позната јавна личност, изузетно талентован и образован човек. Своју славу је стекао великим трудом и радом у области монументалног вајарства, аутор је више од 200 споменика, бисти, спомен плоча, црквених крстова, од којих се многи налазе ван граница Русије, а један од њих је и споменик Светом Сави у Београду. Аутор је споменика песнику Н.Рубцову у Тотми, споменика К.Батјушкову  у Вологди, И. Бунину у Орелу, А. Пушкину у Тираспољу и Перму, В.Шушкину у селу Сроски на Алтају, песнику Вениамину Хлебникову, песнику и певачу Игору Талкову.

 

На месту под Курском, где је била велика тенковска битка у Другом светском рату, постављен је величанствен споменик, Храм-звоник  у знак сећања на битку код Курска, чији је аутор био овај  велики руски уметник и патриота. Скица споменика добила је признање за најбољу, у конкурсу за национални споменик. На  Курској земљи је и величанствена скулптура великој Руској певачици Надежди Плевицкој, који су називали ”Курски славуј”. У Курску чак постоји његов споменик јабуци, познатој “курској антоновци”, у облику огромне златне јабуке. 

 Године 1995. у Москви на Манежном тргу постављен је његов споменик маршалу-победнику Г.К.Жукову, а у Курску маршалу К.К.Рокоссовском. У центру Саратова 2002. године пред зградом Саратовске регионалне Думе, отворен је споменик реформатору Русије – Петру Столипину. Урадио је споменик и светој браћиЋирилу и Методију који се налази на тргу у Москви.

                Велики руски писац Николај Гогољ, вајарство, сликарство и музику, зове три „Краљице света“. „Сензуална, очаравајућа скулптура одушевљава, слика је тиха радост и снови, музика је страст и конфузија душе „- написао је Николај Гогољ. Еминентни вајар, народни уметник Русије, Вјачеслав Михајлович Кликов, цео свој живот служио је овим „краљицама“. Његове талентоване слике и вајарске композиције красе многе градове и села, не само у Русији већ и у Европи. Он је савршено владао уметношћу скулптуре, сликарства и добро се сналазио у музици, волео је и поезију.Имао је тешко детињство, али срећну судбину. Још у школи важио је за правдољубца и лидера. Био је храбар и поштен момак. Стекао је  признање за своју интелигенцију и таленат, напорним радом. Цео свој живот посветио је скулптури. Подигао је  споменике у знак сећања на све који су помогли на историјском, духовном и културном путу Русије. Његови прелепи споменици постали су симболи Русије.

Вјачеслав Кликов живео је и стварао у време економских, социјалних, грађанских и политичких немира. Годинама се борио са званичном пропагандом, са критичарима који су покушавали да потисну креативност и иницијативе истакнутог уметника Русије.Његов рад подвргаван је критикама, његове споменике су чак уништавали, као што се догодило са споменика Николају II у селу Тајницком. Aли Вјачеслав Кликов га је поново поставио!

 

Био је прави православни хришћанин и био први руски вајар, који се окренуо православним темама и остао им веран до последњег дана. Омиљена молитва била је му је: „Боже спаси Русију и помози нам свима…”. Имао је 67 година, када је 2. јуна 2006 године преминуо. У његовом родном месту, 2008. године,  отворен је музеј скулптора Кликова. Сахрањен је на гробљу Храма Покрова Пресвете Богородице, у свом родном месту,  оног истог Храма који је обновио сам Кликов својом личном уштеђевином и донацијама људи.

Кликов је био искрено забринут за будућност Русије, за цео словенски свет, који је одувек био мета иностранстраних непријатеља. Као велики верник, направио је велики допринос у културном развоју руског народа. Створио им је галерију споменика, камени летопис историје Русије, руске културе и руске људскости!

У домовини уметника, у граду Курску, у Улици Кликова, 2007. године откивен је споменик великом скулптору. Аутор је Андреј Вјачеслав Кликов, син прослављеног скулптора.