Донација Јапана за Филолошку гимназију

Реновирана учионица за јапански језик, за коју је средства обезбедила влада Јапана, свечано отворена у Филолошкој гимназији. Труд приликом учења даће опипљиве резултате и отворити многа врата у будућности, поручио ученицима јапански амбасадор Масафуми Куроки.

У Филолошкој гимназији свечано је отворена реновирана учионица за јапански језик за коју је средства, у износу од 11.485 евра, обезбедила влада Јапана.

Јапански Амбасадор Масафуми Куроки и директор Филолошке гимназије Душко Бабић 

Јапанска влада је, у оквиру програма бесповратне помоћи у области културе, обезбедила новац за комплетну реконструкцију и опремање учионице за јапански језик у Филолошкој гимназији.

Донацијом су набављене нове клупе и столице, стони компјутер, пројектор, платно, интерактивна табла за писање идеограма, телевизор, софтвер за јапански језик, као и аудио и друга неопходна опрема која се користи у свакодневној настави јапанског.

Амбасадор Јапана у Србији Масафуми Куроки на скупу, поводом свечаног отварања учионице, рекао је да је задовољан што је донација значајно побољшала услове наставе јапанског језика у Филолошкој гимназији.

Куроки је нагласио да, упркос великој раздаљини која дели две земље, велики број младих у Србији учи јапански језик.

"Из личног искуства знам да је потребно много времена и константног рада да би се савладао страни језик. Конкретно, потребно вам је много стрпљења да бисте научили јапански који је толико другачији од вашег матерњег језика", рекао је Куроки у обраћању ученицима.

Амбасадор је изразио уверење да ће труд ученика дати опипљиве резултате и да ће им отворити многа врата у будућности.

Куроки, који је присуствовао часу јапанског, пожелео је ђацима много успеха у учењу и изразио наду да ће њихово интересовање за Јапан и јапанску културу све више расти како буду савладавали језик те земље.

Директор Филолошке гимназије Душко Бабић захвалио се влади Јапана, амбасади и јапанском народу на донацији и рекао да, иако су Јапан и Србија географски веома удаљени, донација показује да за пријатељске земље раздаљина никада није проблем.

Бабић је навео да су ученици јапанског језика добили лепу учионицу која је од почетка школске године у раду, а која је комплетно опремљена и реновирана, почев од новог паркета и зидова.

"Надам се да ће ова донација бити подстицај да брже и квалитетније наши ђаци уче јапански језик", рекао је Бабић.

У Филолошкој гимназији јапански учи 48 ученика, 12 по години. У гимназији јапански се предаје од 1992. године, а амбасада Јапана и Јапанска фондација сваке године обезбеђују донације књига и других наставних средстава за јапански језик, као и студијска путовања наставника у ту земљу.

У октобру ове године, Јапанска организација за међународну сарадњу послала је трећег по реду волонтера, професора јапанског језика, да помогне унапређењу наставе јапанског у Филолошкој гимназији.

Укључујући наведену донацију, укупан износ јапанске помоћи у области културе и спорта Србији износи око 2,5 милиона евра. Укупна економска помоћ владе Јапана Србији износи више од 460 милиона евра.

                                                                                                                                                                                                                            Извор РТС, понедељак, 28. окт 2013, 18:54 -> 20:15