Традиционално такмичење у говорништву на јапанском језику.

У четвртак, 28. новембра у Филолошкој гимназији одржано је традиционално такмичење у говорништву на јапанском језику. Овде можете прочитати говор којим се амбасадор Јапана, господин Масафуми Куроки, обратио ученицима, професорима и директору Филолошке гимназије.

Поштовани директоре Бабићу,

Драги наставници и ђаци,

Добро вече.

Причињава ми велико задовољство што могу да отворим такмичење у говорништву на јапанском језику, пето по реду које се одржава у Филолошкој гимназији у Београду.

Од великог броја пријављених изабрано је осам ученика који ће се вечерас такмичити и ја им поручујем да се опусте и кроз јапански језик као медијум, покажу нам шта су научили до сада. Такође, надам се да ће ово такмичење послужити као стимулација за шире интересовање за учење јапанског језика.

Ове године, несебични труд Филолошке гимназије неговањем талентованих ученика и ширењем интересовања за јапанску културу уродио је плодом и виду увођења јапанског као другог језика у Осмој београдској гимназији. Мене веома радује што расте број ученика који уче јапански језик. Ми ћемо се трудити колико је у нашој моћи да вам помогнемо у томе.

Верујем да ћете учењем не само јапанскг језика, већ и о Јапану уопште и менталитету јапанаца, постати мост који спаја две пријатељске земље, Јапан и Србију.

Захвалио бих се директору школе господину Бабићу, као и наставницима који су помогли да се ово такмичење одржи. У знаку захвалности, хтео бих да поклоним Филолошкој гимназији књиге о Јапану, као и уџбенике за учење јапанског језика.

На крају, хтео бих да пожелим срећу свим учесницима!

Хвала на пажњи.