Такмичење у говорништву на јапанском језику

У четвртак, 28. новембра одржано је Такмичење у говорништву на јапанском језику, које се одржава сваке године у нашој школи. Учествовали су ученици сва четири разреда и такмичили су се у две категорије: лепо писање и говорништво. 

Ученици првог разреда су тек недавно почели да уче јапански језик, па не могу да учествују у такмичењу у говорништву. Ове године задатак за њих био је да напишу хаику на српском језику. Лекторка и професорка јапанског превеле су хаику на јапански, а ђаци су тако преведен хаику писали лепим рукописом. Сви гости Јапанци на такмичењу имали су задатак да залепе налепницу на рад који сматрају најбољим, а ученик чији рад је имао највише налепница добио је награду. Оцењивао се рукопис и лепота хаику песме.  Ове године у категорији лепог писања награду је добила Емилија Вранчић 1/7.

Ученици другог, трећег и четвртог разреда одабрали су по једну занимљивост из Србије коју су описали гостима из Јапана. У овој категорији прву награду освојила је Лола Васковић (2/7),  чији говор се звао Ракија, друго место освојила је Дуња Димић (3/7)  - Одлазак у госте у Србији, треће место освојила је Марија Вагнер (4/7) - О Милошу Црњанском, четврто место освојила је Симона Укај (2/7) - Београдска прича и пето место заузео је Миодраг Немец (2/7) - Мост на Ади. Жири је и ове године оцењивао јединство теме и садржаја, убедљивост, тачност и прецизност граматике, изговор и акценат, да ли кандидат говори довољно гласно, држање, став, поглед, гестикулацију и да ли кандидат говори без гледања у текст.

Главне награде за освојено прво, друго и треће место уручио је амбасадор Јапана у Републици Србији, Њ. е. г. Масафуми Куроки, а придружио му се и председник ЈИЦА-е из представништва за Балкан, господин Тошија Абе, који је уручио награде за четвро и пето место. Победник такмичења у говорништву  Лола Васковић, освојила је фотоапарат Д3100 јапанске марке Никон, Дуња Димић, добила је , такође, Никон фотоапарат, док је Марији Вагнер припао  ваучер за две особе у вредности од  3000 динара,  који се може искористити у ресторану јапанске хране „W Sushi“. Емилија Вранчић, победница такмичења у калиграфији је освојила ваучер за две особе у вредности од 2000 динара, који се, такође, може искористити у поменутом ресторану.

Маргарета Саморан, професорка јапанског језика