Дуња Карановић, победница овогодишњих ''Лимских вечери поезије''

41. Лимске вечери поезије протекле у знаку Филолошке гимназије

           И ове 20III1.JPG13. године, у периоду од 12. до 14. децембра, одржане су 41. по реду Лимске вечери поезије у организацији Дома културе „Пиво Караматијевић“ из Прибоја, а под покровитељством Министарства културе Републике Србије и oпштине Прибој. Манифестација је овога пута трајала три дана, а састојала се из ревијалних вечери и такмичарског дела.

            На конкурс 41. Лимских вечери поезије пристигло је 47 циклуса од по пет песама средњошколаца из 20 градова Србије и Црне Горе. Жири у саставу: Јасмина Ахметагић, председник, чланови Светлана Калезић-Радоњић и Бојана Стојановић-Росић, одабрао је пет најбољих циклуса за завршно вече манифестације.

            Након разрешења шифри финалисти манифестације били су: Ивана Перовић, ученица Прве београдске гимназије, Васовић Катарина, ученица Гимназије из Новог Пазара, Ивана Пешић, ученица Смедеревске гимназије, и двоје ученика наше школе – Дуња Карановић и Данијел Ристић, обоје ученици енглеског одељења четврте године.

            Дуња и Данијел су отпутовали у Прибој у пратњи проф. Леле Росић.

Прве вечери, у четвртак 12. децембра 2013. године, у ревијалном делу насловљеном „Од лимских до лимских“, у просторијама библиотеке Машинско-електротехничке школе из Прибоја, наши ученици су присуствовали промоцији збирке песама Кенана Крупе „Кад звезде проговоре касно“. О збирци и раду овог прибојског песника говорио је књижевник Зоран Богнар, а промоција се одиграла као саставни део прославе дана школе, чији су ученици били поносни да буду домаћини у ревијалном делу Лимских вечери.

            Следећег дана се у свечаној сали Гимназије од 13 часова одржала промоција збирке песама „Откуцаји у ветру“ Предрага Обрадовића, победника 40. Лимских вечери поезије, ученика Математичке гимназије. О књизи је говорио Петар В. Арбутина, а пошто је Предраг био спречен да се сам представи, с обзиром на то да је био у Лондону где ће по свој прилици наставити своје даље образовање, рад овог младог песника представиле су ученице Гимназије из Прибоја.

            Финално вече манифестације почело је од 19 и 30, а одржало се у великој сали Дома културе „Пиво Караматијевић“. Вече је отворила председница Дома Борка Пузовић. Потом су наступили финалисти. Свако је читао по две песме, од којих и једну по процени жирија најбољу, која се нашла и у „Лимским песничким новинама“. Након наступа финалиста, а поводом стогодишњице рођења Ћамила Сијарића, својом песмом у част овог писца представио се песник Расим Ћелахметовић. Након тога је уследило проглашење победника. Победница 41. Лимских вечери поезије је наша ученица – Дуња Карановић. Дуња је освојивши прву награду стекла право штампања збирке која ће бити промовисана на 42. Лимским вечерима. Ову награду и комплет књига добила је од Дома културе, а САВА осигурање је обезбедило и новчану награду. Друго место освојила је Катарина Васовић из Новог Пазара, а треће је припало Ивани Перовић из Прве београдске гимназије; обе су добиле по комплет књига и новчане награде. Четврто место припало је Ивани Пешић из Смедерева, а пето нашем ученику – Данијелу Ристићу. Иако је Данијелов циклус завршио на петом месту, жири је његову песму „Ода оловци“ прогласио најбољом. Након проглашења, уследио је музички део програма у којем је наступала Мадам Пиано. У програму су учествовале и ученице Прибојске гимназије – Тијана Спајић, као водитељ програма, и Мирела Ходовић, која је читала поезију Иване Пешић, која није била у могућности да присуствује Лимским вечерима. Координатор програма је био Ибрахим Ћата Хасанагић.

Након финалне вечери, учеснике 41. Лимских вечери поезије угостио је председник општине Прибој, док је наредног дана, 14. децембра била планирана посета финалиста Завичајном музеју у Прибоју, у 10 часова. Наши ученици су потом кренули назад пут Београда, са једним искуством више и још једним предивним путем и дружењем за собом.

Песме којима су се представили наши ученици, а које је жири прогласио најбољима:

ОДА ОЛОВЦИ

Да ти је неко рекао
Да ћеш послужити песнику
Као сликару кичица...
Рембранту у ноћној стражи...
Да ти је неко рекао
Да ће те моја рука држати,
Да ћеш ти стихове писати,
Да ћеш себе свету дати,
Да ћеш без срца остати
Док не напише се песма...
Да ће из тебе потећи живот
И да за живот мораш мрети...
Би ли му веровала?

Данијел Ристић

ПОСТОЈАТИ ЈЕ ТАКО ЛАКО

одложих мисао
у корист шоље са кафом,
и мисао одуста од мене

ћутати је тако лако,
проговорити, већ, теже

спустих поглед
у слабости,
и тренутак побеже

гледати је тако лако,
видети, већ, теже

одложих буђење
на трен, и живот
настави без мене

постојати је тако лако,
живети, већ, теже

Дуња Карановић