Путовање у Шпанију

У оквиру пројекта „Међународна размена ђака“  који реализује Градски комесаријат за образовање града Мадрида, осам ученика Филолошке гимназије је  провело недељу дана у Шпанији. Са ученицима је ишла и Слободанка Стојановић, професорка шпанског језика у својству професора-координатора.

Ученице IV6:  Сара Јокић, Исидора Грађанин и Марија Јанковић и ученици III6: Стефан Вељић, Тамара Кедић, Јелена Лукић, Јована Соколовић и Сашка Пејић су били гости својих вршњака из школе “Escuela Comarcal de Arzobispo Morcillo” (ECAM) у Валдемору од 13. до 20. јануара 2014. г.

Том приликом ученици су имали прилике да посете градове Мадрид, Толедо, Аранхуеѕ, Хетафе, Валдеморо и да виде разне културно-историјске споменике. Ученици су били смештени у породицама, преподне су присуствовали часовима у школи а поподне су одлазили у обиласке и на излете. Боравак у породицама и дружење са вршњацима Шпанцима омогућили су им да усаврше своје знање шпанског језика, да упознају културу и савремени живот Шпаније али и да Шпанцима приближе Србију.

Организовани обиласци и посете:

14.1. – обилазак градова Валдеморо и Аранјуес (Palacio Real, Iglesia de San Antonio)

15.1. – обилазак Мадрида (Puerta del Sol, Palacio Real, Plaza Mayor)

16.1. – обилазак Мадрида (Museo del  Prado, Plaza de Neptuno, Plaza de Cibeles, Puerta de Alcalá,     

                                                    Parque del Retiro, Estación de Atocha)

17.1. – излет у Толедо (Alcázar, Casa de El Greco, Catedral de Toledo)

20.1. – обилазак града Хетафе (Cerro de los Ángeles)

Наши ученици су се дивно провели и научили пуно нових ствари о Шпанији и нестрпљиво очекују посету Шпанаца нашем граду и школи у марту (18-25.3.). Надамо се да ћемо моћи да узвратимо истом гостољубивошћу са којом су нас они дочекали и да ће и за њих ово путовање, као и за нас, бити јединствено и непоновљиво искуство.

Слободанка Стојановић

Професорка шпанског језика и књижевности