Филолошка гимназија у Бугарској

Након завршетка школске године, 26. и 27. јуна,  двадесет петоро професора и радника Филолошке гимназије посетило је главни град Бугарске. Први дан су провели у шетњи градом у пратњи туристичког водича агенције Модена. Будући да су били смештени у самом центру града, путници су имали прилике да виде главне знаменитости Софије: кип Софије, цркву Свете Софије, храм Светог Александра Невског, зграду Народног собранија, остатке старог града Сердике који се налазе у срцу Софије и многе друге споменике културе. Следеће јутро било је посвећено посети двеју гимназија – Првој енглеској гимназији у Софији и гимназији „Константин‑Ћирило Филозоф“.

У Првој енглеској гимназији, професори су посетили часове бугарског, енглеског,  шпанског језика и енглеске књижевности и разменили искуства са својим бугарским колегама и директорком школе, госпођом Нели Петровом. Ова школа основана је 1958. године и позната је по изузетном образовању које пружа ученицима. Сви ученици заинтересовани за упис у ову гимназију дужни су да положе пријемни испит из бугарског језика и књижевности и математике. У осмом разреду имају 20 часова енглеског недељно како би у наредном разреду који одговара првом разреду наших гимназија могли да уче историју, географију, физику, хемију и биологију на енглеском језику. Поред енглеског, ученици имају могућност да уче руски, француски, немачки или шпански језик. Приликом посете договорена је сарадња наше две школе.

Током боравка у Софији, директор и професорке Мирјана Којић, Милена Симић Томић и Јелена Савић, посетили су и Гимназију за изучавање старих језика и култура „Константин‑Ћирило Филозоф“. Тамо су их дочекали помоћници директора Антоан Тонев и Румен Николов, и професорке класичних језика Невена Панова и Лидија Домарадска. Представници обеју школа изразили су заинтересованост да се склопи споразум о међусобној сарадњи. У срдачном разговору усаглашен је вид и обим сарадње, и исказана воља да се она оствари већ наредне, 2016–2017, школске године.

 

                                                           Јована Илић, професорка француског језика

                                                           Јелена Савић, професорка класичних наука

 

Испред цркве Александра Невског

 

Испред Народног позоришта у Софији

 

Испред Прве енглеске гимназије у Софији