БАЛМУН, 2017, БАЊА ЛУКА

               Бањaлучка МУН конференција ове године одржана је од 28. до 30. априла. Филолошку гимназију представљали су: Валентина Стојилковић, IV/3 (Комитет за развој, почасни делегат у Комитету за развој и ко-субмитор једне резолуције); Ана Марић, IV/3 (Комитет за за економију, почасни делегат у Комитету за развој и ко-субмитор једне резолуције); Катарина Демијаненко, II/1 (Комитет за заштиту животне средине); Матеја Лазаревић, II/1 (Комитет за развој) и Милан Стоиловић, II/1 (Комитет за за заштиту животне средине). Ученике-делегате припремила је проф. географије Снежана Машић, која је уједно била и пратилац наших ученика.

               У односу на прошлу годину, на овогодишњој конференцији повећао се број земаља и школа учесница, а самим тим и број делегата. Овог пута симулиран је рад шест различитих тела УН. Матеја Лазаревић осведочио се као најбољи дебатер и делегат у свом комитету.

               Домаћин конференције (Бањалучка гимназија) потрудио се да делегацијама учини боравак у Бања Луци што пријатнијим и забавнијим.Организован је туристички обилазак града и посета културним знаменитостима. Делегати су позвани да учествују на такмичењу за средњошколце Ја то знам, које је одржано 29. априла 2017, у Бањалучкој гимназији.

               О свом учешћу на конференцији Матеја Лазаревић каже: „БАЛМУН  је изванредан модел Уједињених нација, модел на који би радо ишао; драго ми је што сам био члан овогодишње делегације.“