ЕКСКУРЗИЈА ТРЕЋЕГ РАЗРЕДА, 2016.

АТИНА - „АНТИЧКА ГРЧКА"

У периоду од 9. до 14. октобра 2016. године, ученици трећег разреда Филолошке гимназије, њих 124, у пратњи 7 професора пратилаца, два стручна водича и лекара, кренуло је на екскурзију у Грчку. На пут се кренуло у недељу, 9. октобра, у 5 и 10 испред ОШ „Исидора Секулић“.

Првог дана, после обављеног полицијског прегледа, два аутобуса кренула су на пут. Испратила нас је професорка Јелена Срдић, помоћница директора. У првом двоспратном аутобусу били су ученици III2, III4, III6 и III7 са својим одељењским старешинама – Драганом Милановић, Весном Алексић, Слободанком Стојановић и Јеленом Савић. У другом аутобусу били су ученици III1, III3 и III5 са својим разредним старешинама – Маргаретом Љубисављевић, Наталијом Јермоленко и Мирјаном Гошић. Посетили смо манастир Прохор Пчињски где су ученици могли да чују занимљиво предавање монахиње тог манастира. У наставку пута кроз Македонију и краће тражење посетили смо споменик палим војницима у Кумановској бици. Уз успутне паузе и задржавања на граничним прелазима, у Паралију смо стигли око 22 сата.

Другог дана, после доручка, кренули смо у обилазак манастирске области Метеора. На предлог водича и на наш пристанак, посетили смо у подножју Метеора радионицу за израду икона где су ученици могли да чују и да виде како настају иконе. На улазу у радионицу, ученици су добили бројеве који су им омогућили учествовање у наградној игри која је организована касније у аутобусу. Срећни добитници су освојили пригодне награде. Уживали смо у панорамском разгледању Метеора смештених на врху вулканских стена и посетили велики манастир Метаморфосис. Пауза је направљена после посете Метеорима. Ученици су по жељи могли да ручају у локалном ресторану. У Атину смо стигли око 22 сата.

Трећег  дана упутили смо се према Коринтском каналу и прешли га пешице, а потом наставили пут према Епидаурусу, обишли античко позориште из IV века пре нове ере. Да бисмо се уверили у акустичност овог позоришта, Миња Лазарески, ученица III5 je одрецитовала једну своју песму. Посетили смо и музеј у Епидаурусу и кренули пут Микене. Обишли смо Атрејеву ризницу, Лавља врата, краљевску гробницу.

Прошетали смо се Тргом Синтагма, присуствовали смени страже испред Парламента, обишли Тезејон, Монастираки, Римски трг, Плаку, Хермесову улицу (Ерму). Ученици су добили краће слободно време на Плаки, а потом смо се сви заједно вратили у хотел.

Четврти дан нашег путовања је био резервисан само за Атину. Обишли смо Акропољ, Акропољски музеј, Дионисово позориште, Ареопаг, Агору и музеј на Агори. Ученици су тражили слободно време, с обзиром на то да га претходних дана нису имали. Договорили смо се да ученици изаберу да ли ће у пратњи професорке Јелене Савић и једног водича обићи Керамик , који је био у програму, или ће изабрати више слободног времена. Сви ученици су доведени до места на коме ћемо се наћи ради заједничког повратка у хотел на вечеру. Ученици су поштовали договорено време, није било кашњења и стигли смо на време на вечеру.

Петог дана, после доручка, напустили смо хотеле у Атини и кренули према Делфима. Обишли смо Аполонов храм, Атинску ризницу, стадион и посетили музеј. На путу ка Паралији водичи су предложили да станемо на месту одигравања Термопилске битке. Натпис на надгробној плочи прочитале су ученице III5: Исидора Ичелић и Миња Лазарески. Посетили смо извор и цркву Свете Петке. Вечерали смо и преноћили у Паралији, у истом хотелу као и првог дана нашег путовања.Ученицима је у хотелу после вечере организована дискотека.

Шестог дана, после доручка, кренули смо у Солун. Обишли смо Белу кулу, споменик Александру Македонском, Галеријев славолук и ушли у цркву Светог Димитрија. Такође смо посетили српско војничко гробље Зејтинлик, где нас је локални водич подсетио на број жртава и страдање српске војске током Првог светског рата. Ученицима је дато слободно време и у 15 часова из Солуна кренули смо за Београд.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Драгана Милановић, вођа пута