ЕКСКУРЗИЈА ЧЕТВРТОГ РАЗРЕД, 2016.

ИТАЛИЈА

У периоду од 9. до 15. октобра 2016, ученици четвртог  разреда Филолошке гимназије, њих 113, у пратњи 6 професора, провели су седам дана у Италији

Предвиђени програм путовања у потпуности је остварен, али и обогаћен квалитетним садржајима који су увршћени у програм на иницијативу ученика и професора а реализовани у сарадњи са вeома предусретљивим водичима, Николом и Сашом.

Првог дана, након обављеног полицијског прегледа два Ластина аутобуса,  на пут су кренула у 4:45, испред школе „Исидора Секуклић“. У првом двоспратном аутобусу били су ченици IV1, IV2, IV3, IV4 i IV5 са својим одељењским старешинама, односно, професорима који су их водили на екскурзију – Лелом Росић, Татјаном Жигић, Мирјаном Којић и Миленом Симић Томић. С њима у аутобусу била је и докторка. У другом аутобусу били су ученици IV6 и IV7 са одељењским старешинама Драганом Говедарицом Костопулос и Александром Кузмић. 

Уз успутне паузе и задржавања на граничним прелазима у Лидо ди Језоло стигли смо око 18 односно 19 часова.

Сви смо смештени у хотел Колорад, где смо вечерали и преноћили.

Другог дана, након доручка, упутили смо се ка луци Пунта Сабјоне, а потом бродом ка Венецији. Преподне смо провели у разгледању града. Ученици су били у прилици да виде и чују о Дуждевој палати и Цркви Светог Марка,  након чега смо се, на наш предлог, запутили ка цркви Санта Марија дела Салуте. Тамо је ученица Катарина Мајски одрецитовала стихове истоимене песме Лазе Костића. Након тога смо се упутили до моста Понте Ријалто, где су ученици добили слободно време до наставка пута ка бањи Монтекатини, у којој смо провели другу ноћ.

Трећег дана посетили смо Фиренцу. Разгледали смо град уз детаљна објашњења наших водича, као и понеко додатно од локалног. Нисмо били у прилици (осим неколико ученика)  да уђемо у фирентинску катедралу и Цркву Санта Кроче, иако смо желели,  јер  је био превелики ред, а падала је киша. Ипак, ученици су могли да виде предивне фасаде, као и мост Понте Векијо. Потом смо имали нешто слободног времена за индивидуално разгледање пре наставка пута за Рим. 

Четвртог дана посетили смо Рим. Разгледање је обављено по уобичајеној маршрути и према предвиђеном плану – посета Цркви Светог Петра у ланцима, обилазак Колосеума, фонтане Ди Треви, Шпанског трга... Ученици су добили слободно поподне, а професори су се, по савету колега које су прошле године биле на истом путовању, са водичима договорили да се ученицима омогући  да бар на кратко виде град ноћу.

Петог дана смо на путу ка Ватикану, у преподневним сатима поново посетили Пантеон и Трг Навона. У папској држави уследило је разгледање ватиканских музеја у пратњи лиценцираних водича, посета Базилици Светог Петра у Ватикану.

Шестог дана упутили смо се ка Сијени, разгледали смо град, посетили Цркву Свете Катарине, a поједини ученици су факултативно посетили Сијенску катедралу.

У поподневним сатима настављен је пут ка Лиду ди Језоло.

Седмог дана смо се упутили у Трст. Уз стручно објашњење водича, разгледали смо град и посетили православну Цркву Светог Спиридона. Уследио је наставак пута ка Београду.

Смештај и храна у свим хотелима били су задовољавајући. Посебно бисмо, ипак, истакли хотел у Риму, који је и по смештају, и по храни и по квалитету услуга био на завидном новоу.

                                                                                                                                                                                                                                                                        Драгана Говедарица Костопулос, вођа пута