ОТВОРЕНА УЧИОНИЦА КОНФУЦИЈЕ У ФИЛОЛОШКОЈ ГИМНАЗИЈИ

У петак, 27. октобра, у Филолошкој гимназији свечано је отворена Учионица Конфуције.

Учионица Конфуције представља заједнички пројекат Института Конфуције са Универзитета у Београду и Филолошке гимназије којим се унапређује сарадња двеју институција у циљу промоције кинеског језика и културе.

Присутнима су се обратили др Душко Бабић, директор Филолошке гимназије, проф. др Радосав Пушић, директор Института Конфуције, др Ана Ланговић Милићевић, државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја и гдин. Јуен, саветник за образовање у амбасади НР Кине у Београду.

 Директор Бабић је у свом говору истакао да Учионица Конфуције повезује културу и народ наше две земље, док је проф. Пушић нагласио да управо језик и култура представљају мост сарадње између наше земље и НР Кине.

Потом су ученици Филолошке гимназије, који уче кинески као први страни језик, извели пригодан културни програм који су припремили са предметним наставницама Селеном Пјевић и Татјаном Шуковић.

Ученица IV7, Марија Бабовић, говорила је на кинеском језику беседу „Мој кинески сан“. Теодора Радовановић и Ања Чалмић, такође из IV7, отпевале су кинеску модерну песму „Тјенмимиде“. Ученице другог разреда су се представиле извођењем брзалице на кинеском језику.

Извођењем песме „Жубор вода жуборила“ и описом традиционалне српске ношње на кинеском језику, ученице Тамара Андрић (IV1) и Дуња Ћосић (III7) представиле су званицама српску културу.

За крај, Тијана Весић је отпевала још једну модерну песму на кинеском језику.  

Посетиоци у сали поздравили су учеснике громким аплаузом на крају програма, а потом је уследио свечани коктел за све присутне.