ФИЛОЛОШКА ГИМНАЗИЈА И ИТАЛИЈАНСКИ ИНСТИТУТ

У петак, 15. децембра, ученици трећег и четвртог разреда наше школе који уче италијански, у пратњи својих професорки, били су гости Италијанског института за културу у Београду. Повод је био сусрет са италијанским писцем Дијегом Маранијем. Осим што је аутор многих романа у којима се бави темама идентитета, припадности и сећањима, Марани ради у Европској служби  за спољне послове и бави се културном и језичком политиком.

Овога пута Марани је представио свој најновији роман „Vita di Nullo“. Радња овог дела се одвија у италијанској провинцији, у једном кафићу који изненада постаје празан када нестане Нуло, покретачки дух читавог места.

Разговор је протекао у пријатној атмосфери, а наши ученици су активно учествовали, постављајући многобројна питања у вези са пишчевим стваралачким радом, али и његовим послом при Европској комисији.

У суботу, 16. децембра, ученици и професори наше школе, захваљујући љубазности Италијанског института за културу и директора Давида Скалманија, који су обезбедили улазнице, били су у прилици да у Установи културе „Вук Караџић“ погледају представу Позоришта „Бошко Буха“ под називом „Поштени провалник“. Овај комад написао је Дарио Фо, чувени италијански драматург и добитник Нобелове награде за књижевност. Комад је режирао Милан Караџић, а глумили су Александар Радојчић, Катарина Марковић, Виктор Савић, Борка Томовић и други.