Извештај о размени са Гимназијом „Галилео Галилеј“, из Катаније

Од 19. до 25. марта, осамнаест ученица Филолошке гимназије, у пратњи директора др Душка Бабића и професорке италијанског језика Јасмине Стојковић, боравило је у Катанији, на Сицилији, у оквиру размене наше школе и Гимназије „Галилео Галилеј“. Ученице су, у својим породицама, угостили њихови вршњаци из Италије и провели с њима предивних недељу дана, трудећи се да им на најлепши могући начин представе своју школу, Катанију и Сицилију, културу и обичаје. Размена је реализована у сарадњи са ученицима и професорима Девете београдске гимназије, који су заједно са нама били гости Гимназије „Галилео Галилеј“.

Већ првог дана посете уверили смо се да су се наши домаћини потрудили да нам ово путовање остане у најлепшој успомени. Након обиласка школе и посете часовима, приређен је сусрет са директорком школе, која нам је поделила пригодне поклоне и изразила своје задовољство овом разменом. Тог дана родитељи ученика домаћина припремили су у школи ручак за све. На менију су била типична сицилијанска јела, а нису изостали ни торте и колачи. Поподне смо провели у обиласку оближњег градића Ачиреале.

Други дан размене био је посвећен одласку на Етну, највиши и, вероватно, најлепши, вулкан у Европи. Нажалост, временски услови нам нису дозволили сам успон, па смо уместо тога посетили градић Никози и обишли музеј посвећен Етни и вулканима уопште. Остатак дана провели смо у обиласку Таормине, прелепог италијанског градића на обали Тиренског мора.

Трећег дана нашег боравка требало је да обиђемо сам град Катанију и његове знаменитости, али нас је киша у томе спречила, па смо преподне провели на часовима у школи. Поподне су нам домаћини организовали обилазак града туристичким аутобусом. И поред хладног времена обилазак је био веома занимљив.

У петак смо ишли у обилазак градића Модике, чувеног по производњи чоколаде. Касније тог дана посетили смо и Рагузу.

У суботу, последњег дана нашег боравка на Сицилији, посетили смо Сиракузу. Сви смо били одушевљени лепотом овог медитеранског града. Прво смо обишли чувени грчко-римски анфитеатар, а разгледање смо наставили шетњом кроз центар града. Имали смо прилику да уживо видимо и једну Каравађову слику, као и неколико прелепих цркава. Дан смо завршили шетњом кроз место Ното, које нас је задивило својом необичном архитектуром и живописним бојама. Чак ни киша није успела да нам поквари уживање.

У Београд смо се вратили у недељу 25. 03. око 18 сати.

Ученице и професори сагласни су да је ово путовање било сјајно и корисно искуство. Разменили смо знања, упоредили системе школовања, научили понешто о сицилијанској историји, култури и знаменитостима . Наши домаћини показали су велико гостопримство и наше ученице су се веома задовољне вратиле са пута. Школа домаћин, на челу са веома успешном директорком и предивним професоркама које су размену организовале, показала је интересовање за наставак и продубљивање сарадње, а ми смо мишљења да такву прилику не треба пропустити јер се на тај начин ученици на непосредан начин упознају са културом и начином живота других земаља, боравећи у породици, похађајући часове и учествујући у заједничким активностима. То је и одлична прилика за наше ученике да практично примене знање страних језика које изучавају у Филолошкој гимназији.

Узвратна посета планирана је у априлу, када ће наше ученице угостити своје италијанске домаћине.