Данило Даниловић, победник Међународне смене за руски језик

Ученик одељења 2-1 Данило Даниловић је током лета 2018. учествовао у разним такмичењима из руског језика. У мају се са пријатељима пријавио за такмичење Међународна смена за руски језик у Артеку, у организацији државног факултета „Институт Пушкина“. Главни од три задатка је било снимање документарног филма „Значај Русије у вашој земљи“. Данило и његов тим су се одлучили за тему Руси у Србији и њеној историји. У свом документарном филму „Бели град“ тим је на једноставан начин описао историју руске дијаспоре у Србији, после Октобарске револуције. Бела емиграција је значајно допринела развоју културе, медицине, образовања, архитектуре у Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца. Овај рад можете погледати на линку: https://youtu.be/aWmcOSiN83E

За овај рад тим је добио прво место и главну награду - летовање у Међународном дечијем центру „Артек“ на обали Црног мора у Криму. Деца из Србије су показала одличне резултате на различитим такмичењима из руског језика, историје Русије, сликања и сл. У Артеку су узбудљиво провели 21 дан, а након тога су Данило и још двоје деце из тима отишли на још једно такмичење, у Москви, за које је конкурс расписао Московски центар квалитета образовања (МЦКО). И ово такмичење је било посвећено руском језику, историји и култури Русије. Тим сниматеља филма о руској емиграцији је освојио прво место, а група певача из Србије је позвана да учествује на гала концерту.

Данило Даниловић, Јована Живковић (из Умчара) и Игор Марковић (из Петровца на Млави) освојили су прво, друго и треће место у номинацији Руски језик, култура и историја Русије. Данило је добио још и посебну награду и диплому од најстарије издавачке агенције у Русији „Просвещение“ за ширење и јачање веза између две државе и искрену љубав према руској култури. У Москви је Данило посетио међународни форум „Град образовања“, где је учествовао у различитим иновационим радионицама и курсевима тестирања за школе и факултете.