ПОСЕТА МАНАСТИРИМА ВАЉЕВСКОГ КРАЈА

У оквиру Годишњег плана рада Филолошке гимназије, а у организацији професорке верске наставе Ане Новаковић и путничке агенције „Alexandria“ из Београда, у суботу 22. октобра 2011. године, организован је једнодневни излет у манастире Лелић и Ћелије, Ваљево и Бранковину.
 
Директор је испратио 32 ученика и три професора Филолошке гимназије. Агенција је за нашег водича одредила ђакона Слободана, теолога из Ваљева.
 
Најпре смо стигли у манстир Лелић, где смо присуствовали Литургији, обишли Музеј светог Николаја Велимировића и добили послужење. 
 
Из Лелића смо кренули до оближњег манастира Ћелије, саслушали текст о историји саме Цркве и сестринства и животу светог Јустина Поповића, обишли његов гроб и задржали се неко време у разговору са монахињам. Деца су добила на поклон књигу из издавачког фонда манастира. Након тога кренули смо ка Ваљеву, у којем смо обишли неколико споменика важних личности, који сведоче о богатој историји тог града и краја и прошетали старим делом Ваљева. Затим смо наставили даље ка Бранковини. Обишли смо гроб Десанке Максимовић, Цркву, школу, чесму Ненадовића, а Музеј, нажалост, није радио тога дана.
 
На повратку смо поново свратили у град Ваљево да обиђемо храм Христовог васкрсења у изградњи.
 
Деца су са великом пажњом, заинтересованошћу и добрим расположењем испратила цео програм излета. 
 
Ана Новаковић, професор веронауке