Сања Бероња, незванични амбасадор наше земље

О Србији на осам језика

(Блиц Онлајн, 20.08.2010)

Сања Бероња (23) из Београда говори осам језика. Као ђак генерације Филолошке гимназије у Београду изборила се за стипендију Института политичких наука у Паризу и сада је студент пете године. На овом факултету су се школовали Жак Ширак, Бутрос Бутрос Гали и други представници француске и светске политичке и економске елите.


Преко Организације српских студената у иностранству (ОССИ) овог лета је добила праксу у Министарству спољних послова код нас, а кроз анегдоте на себи својствен начин и са пуно љубави широм света представља нашу земљу.

Сања је одрасла покрај самохране мајке и највећом тајном свог успеха сматра љубав и слободу коју јој је мајка Славка пружила.
 
- Мама ме је одмалена учила да будем самостална. Да бих зарадила себи за џепарац, са 12 година сам преко лета радила у продавници слаткиша - прича Сања.
 
Када јој је након ликвидације „Беобанке“ 2001. године мајка остала без посла, Сања није клонула духом: давала је часове српског, енглеског и француског језика, са 16 година почела је да ради у приватној школи језика, а са само 17 година имала је француску диплому „Далф“ која је призната у целом свету.
 
- Први пут сам посетила Француску 2005. године, када ме је Савет Европе изабрао да представљам Србију и Црну Гору на окупљању младих поводом доношења закона против насиља у породици, 2008 године сам добила почасни пасош међу првих 204, а пошто сам у гимназији освојила и прво место на републичкој смотри младих талената из француског језика, као награду сам добила и пут у Париз. То су за мене била драгоцена искуства, тако да је и моја одлука да студирам у Паризу дошла потпуно природно, наравно највећу подршку ми је пружила мама - кроз осмех прича Сања.
 
Као члан Организације српских студената у иностранству (ОССИ), Сања ради на повезивању наших студената који студирају ван наше земље. Уједно ови млади људи су повезани са вршњацима који студирају у Србији.
 
- Користим сваку прилику да нашу земљу представим на најбољи могући начин. 
У Паризу сам упознала неколико људи из Гане. Нису знали где је Србија. Ја сам их питала ко је селектор њихове фудбалске репрезентације. Они су одговорили: „Па, нас Рајевац“. Ја сам на то одговорила: „Е није ваш, него наш! Рајевац је из Србије“ Сад сви знају где је Србија. Када у суседној соби чујем цимерку Чехињу како са својим дечком Французом пева песму „Ја сам ја, Јеремија“ на одличном српском, заиста сам поносна што сам Српкиња - каже Сања.
 
Сања говори српски, енглески, француски, чешки, словачки, португалски, грчки и шпански језик, учи немачки и албански, а разуме италијански, пољски и словеначки. Поносна је што је на трећој години студија у Чешкој на размени студената, предавала српски једном Французу и једном Мађару.